מחקרים

תרופות אנטי-פיברוטיות לשיפור פרוגנוזה בקרב מבוגרים עם פיברוזיס ריאתי

ממחקר אשר פורסם לאחרונה עולה כי תרופות אנטי-פיברוטיות מביאות לשיפור בשרידות בחולים עם הפרעות אינטרסטיציאליות ריאתיות (ILA), לרבות בקרב מבוגרים בני 75 ומעלה

פיברוזיס ריאתי אידיופתי (Idiopathic pulmonary fibrosis – IPF), הינו הסוג השכיח והחמור ביותר של פנאומוניה אינטרסטיציאלית אדיופתית. ההימצאות של מחלה זו עולה עם הגיל, עם היארעות מקסימלית בקרב בני 75 ומעלה. בתקופה טרום הטיפול עם תרופות אנטי-פיברוטיות (antifibrotic agents), השרידות החציונית של חולי IPF ביפן עמדה על 35 חודשים. במדינות מערביות, השרידות ל-5 שנים עומדת על 20-40%. ברם, היעילות והבטיחות ארוכות הטווח של תרופות אלו, הינם עודם לא ידועים.

במסגרת מחקר אשר ממצאיו פורסמו לאחרונה בכתב העת Journal of clinical medicine ביקשו החוקרים לבחון את היעילות והבטיחות של תרופות אנטי-פיברוטיות (pirfenidone \ nintedanib) כטיפול יחיד בקרב חולי IPF מבוגרים.

מחקר זה בוצע במתכונת רטרוספקטיבית. במסגרתו סקרו החוקרים את רישומיהם של חולי IPF אשר טופלו עם pirfenidone \ nintedanib (2008-2019, לא נכללו נבדקים אשר טופלו עם שתי התרופות). החוקרים בחנו את תוצאי השרידות ואת השכיחות של התלקחויות חריפות, תוך התמקדות בשימוש ארוך-טווח (שנה ומעלה), בגיל מבוגר (בני 75 ומעלה) ולפי חומרת מחלה. המחקר הנוכחי כלל סך של 91 חולי IPF (יחס גברים\נשים: 63:28, בגילאי 42-90). מספר המטופלים עם מחלה בדרגת חומרה (I/II/III/IV לפי דירוג JRS ו-I/II/III לפי דירוג GAP) עמדו על  38/6/17/20 ו-39/36/6, בהתאמה.

תוצאות המחקר הדגימו כי תוצאי השרידות של הנבדקים המבוגרים (N=46) היו דומים לאלו של הצעירים (N=45, P=0.877). לאחר התחלת הטיפול עם תרופות אנטי-פיברוטיות, יחס ההיארעות המצטברת של התלקחויות חריפות, היה נמוך באופן משמעותי בקרב החולים במחלה מוקדמת (דרגה I לפי דירוג GAP,יN=20) מאשר בקרב אלו בשלבי מחלה מאוחרים (דרגה II\III לפי GAP,יN=20, P=0.028). מגמה דומה נצפתה גם בדירוג לפי דירוג JRS (I ו-II לעומת III ו-IV,יN=27, 13, בהתאמה, P=0.072). בקבוצת הטיפול ארוך הטווח (שנה ומעלה, N=40), השרידות לשנתיים ו-5 שנים מהתחלת הטיפול עמדו על 89.0% ו-52.4%, בהתאמה. עם זאת, לא הושגו שיעורי שרידות עד כדי חציון השרידות ללא טיפול.

מתוצאות מחקר זה עולה כי גם בקרב חולים מבוגרים (בני 75 ומעלה), תרופות אנטי-פיברוטיות הינן בעלות אפקט חיובי על שרידות ותדירות התלקחויות חמורות. אפקט אשר הינו משמעותי עוד יותר בעת טיפול בחולים עם מחלה מוקדמת (לפי דירוגי JRS\GAP) ובטיפול ארוך טווח.

מקור:

Honda, K.; Saraya, T.; Ishii, H. A Real-World Prognosis in Idiopathic Pulmonary Fibrosis: A Special Reference to the Role of Antifibrotic Agents for the Elderly. J. Clin. Med. 202312, 3564. https://doi.org/10.3390/jcm12103564

למידע נוסף על פיברוזיס ריאתי לחצו כאן

נושאים קשורים:  מחקרים,  פיברוזיס ריאתי,  לייפת,  מחלת ריאות אינטרסטיציאלית
תגובות